Beleef de
Maand van de
Ondergrond

November 2020

Welkom bij de 10e editie van de Maand van de Ondergrond!

Ieder jaar vinden in de maand november boeiende afdalingen plaats tijdens de Maand van de Ondergrond. Een traditie die we graag voortzetten.

Maar we houden ons wel aan de maatregelen rond COVID-19. Daarom organiseren we het evenement dit jaar digitaal. We nemen je mee in virtuele tours en digitale lezingen, zodat je toch kunt genieten van je jaarlijkse portie ondergrond.

We wensen je veel kijk- en luisterplezier toe tijdens deze 10e editie van de Maand van de Ondergrond.

Digitale lezingen:
Om deel te nemen aan een lezing, is het noodzakelijke dat je je via deze pagina aanmeldt. Klik op de gewenste digitale lezing en volg de stappen zoals ze hieronder worden besproken. Het is ook mogelijk om u met één klik aan te melden voor het volledige programma van de lezingen.

Digitale rondleidingen:
Om deel te nemen aan de virtuele rondleidingen, hoef je je niet aan te melden. Wel kun je van ons een melding ontvangen wanneer er een nieuwe virtuele rondleiding online staat, klik dan op de ‘selecteer’ button bij één van de rondleidingen. Iedere donderdag presenteren wij een nieuwe video.

Heb je vragen over de Maand van de Ondergrond?
Neem contact op met maandvandeonderwereld@rotterdam.nl.

Hoe kan ik reserveren?

  1. Selecteer waar je naartoe wilt door de button ‘selecteer’ aan te klikken of deselecteer als je er niet naar toe wilt
  2. Het blok wordt groen wanneer deze is geselecteerd
  3. Klik op de zwarte knop ‘ga door naar registratie’
  4. Vul je gegevens in
  5. Klik op de ‘aanmelden’ button

LET OP: krijg je geen (!) bevestigingsmail in je mailbox (let op spambox), dan is de reservering ook niet bij ons bekend! Volg 1 t/m 5 dan nogmaals of stuur een email.

HET BESTE VAN 10 JAAR...
+
HET HELE JAAR DOOR TE BEZICHTIGEN
+
Wandeling Begraafplaats Crooswijk - Met het boekje 'Van Hemelboom tot Vallende man' kunt u op eigen gelegenheid de groene en culturele route over de begraafplaats Crooswijk wandelen. De route is bij de entree van de Begraafplaats beschikbaar en bij de Centrale Bibliotheek. Houd rekening met de coronamaatregelen van de GGD en het RIVM.

Lancering Virtual Reality bomenroute Rotterdam - Vanaf dinsdag 17 november is een virtual reality versie van de monumentale bomenroute beschikbaar en te downloaden in de AppStore en Play Store (Augmented Reality Must See)! Trek uw wandelschoenen aan en leer meer over het groen in de stad met de wandelroute van ongeveer vier kilometer door het centrum van Rotterdam

Wandeling door middeleeuws Rotterdam - Tijdens deze wandeling komt u langs plaatsen waar middeleeuws Rotterdam nog te beleven is. Met leuke vragen is het een leerzame speurtocht voor jong en oud. Download de gratis izi.TRAVEL-app voor Apple of Android, of zoek op 'middeleeuws Rotterdam' (Windows).
MAANDAG
2 NOVEMBER 2020
+
Maandag 2 november geeft Edim Hadziavdic, directeur Openbare Werken, het startsein van de10e editie van de Maand van de Ondergrond. Wegens de omstandigheden en huidige maatregelen zal deze editie volledig digitaal plaatsvinden. Geheel in stijl van deze digitale editie spreekt hij geïnteresseerde Rotterdammers, vakgenoten en collega’s toe via een videoboodschap en heet hij iedereen van harte welkom om de wereld onder onze voeten beter te leren kennen.

Edim: “De inspanningen voor de stad – en zeker ook voor de ondergrond van de stad – zijn namelijk de afgelopen maanden niet stil blijven staan.”
DINSDAG
3 NOVEMBER 2020
+
Tijd: 12.00 – 13.00 uur
Spreker: Bert de Doelder

Een van de aspecten van klimaatverandering is dat er meer regen valt, vooral in de vorm van intensievere regenbuien. Om al dat water goed af te kunnen voeren is het nodig berging voor het regenwater te vinden. Water infiltreren en bergen in de ondiepe ondergrond doen we al jaren. Sinds 2018 gebruiken we ook de diepe ondergrond om water te bergen. Bert de Doelder zal hierover vertellen.

DONDERDAG
5 NOVEMBER 2020
+
Wist u dat Rotterdam ongeveer duizend rioolgemalen telt? En dat er tien miljoen liter water in de waterberging onder het Museumpark past? Kom mee op excursie door het rioolgemaal aan de Westersingel en de ondergrondse waterberging van de parkeergarage Museumpark. Vanaf 5 november is deze virtuele rondleiding beschikbaar vanaf 12.00 uur.

Als u deze virtuele tour selecteert, ontvangt u voor alle vier de rondleidingen een sms wanneer de video beschikbaar is.
DINSDAG
10 NOVEMBER 2020
+
Tijd: 12.00 – 13.00 uur
Sprekers: Jan Stoker en Marco Bekker

Bodemdaling is een bekend probleem in West Nederland. Jan Stoker en Marco Bekker geven een presentatie over de invloed van dit natuurlijk verschijnsel op funderingen.

DONDERDAG
12 NOVEMBER 2020
+
Onze stadsarcheoloog neemt u mee terug in de tijd en laat u archeologische hoogtepunten zien rond het ontstaan van Rotterdam. U wandelt digitaal mee langs onder andere de Binnenrotte waar de Dam in de Rotte ligt en de Laurenskerk, waar nog kisten met skeletten uit begin van de 17e eeuw liggen… Vanaf 12 november is deze virtuele stadswandeling beschikbaar vanaf 12.00 uur.

Als u deze virtuele tour selecteert, ontvangt u voor alle vier de rondleidingen een sms wanneer de video beschikbaar is.
DINSDAG
17 NOVEMBER 2020
+
Tijd: 12.00 – 13.00 uur
Sprekers: Nils van de Boor en Jim Walda In de ondergrond ligt het vol met kabels en leidingen. Water, gas, elektriciteit, riolen en telecomleidingen zijn de meest bekende. Ook komen er nog steeds nieuwe kabels en leidingen bij. Nils van de Boor en Jim Walda vertellen meer over het glasvezel- en 5G-net in Rotterdam en wat dat betekent voor de druk op de ruimte in de ondergrond.

DINSDAG
17 NOVEMBER 2020
+
De verborgen verhalen van tientallen monumentale bomen in Rotterdam komen vanaf 17 november tot leven met een augmented reality bomenroute. We hebben een 4km lange route gemaakt langs deze bijzondere bomen in het centrum van Rotterdam. Met uw eigen smartphone volgt u de route door de stad. De bomendokter van Rotterdam is als gids in hologram te zien bij bijzondere locaties. De route zit vol met historisch materiaal, oude foto’s, oud film materiaal, maar ook 3D objecten waardoor je bijvoorbeeld ziet hoe ‘druk’ het is in de Rotterdamse ondergrond. Vanaf dinsdag 17 november is de route beschikbaar in de Must See app. Deze is eenvoudig en gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Meer informatie: www.rotterdam.nl/bomenroute
DONDERDAG
19 NOVEMBER 2020
+
De Erasmusbrug is de grootste en zwaarste basculebrug van Europa. Zij opent haar brugdeel door haar ‘staart’ te draaien; via een metalen arm met hieraan een enorme ballastkist, die als contragewicht dient. In deze virtuele rondleiding nemen we u mee onder de vleugels van De Zwaan. Vanaf 19 november is deze virtuele rondleiding beschikbaar vanaf 12.00 uur.

Als u deze virtuele tour selecteert, ontvangt u voor alle vier de rondleidingen een sms wanneer de video beschikbaar is.
DINSDAG
24 NOVEMBER 2020
+
Tijd: 12.00 – 13.15 uur
Sprekers: Ignace van Campenhout en Jan Tel

Bij de zoektocht naar duurzame vormen van energie wordt naast wind- en zonne-energie ook gekeken naar de mogelijkheden die de (diepe) ondergrond biedt. Ignace van Campenhout zal vertellen wat de bijdrage van geothermie daarbij kan zijn, terwijl Jan Tel u informeert over de mogelijkheden van Warmte Koude Opslag.

DONDERDAG
26 NOVEMBER 2020
+
De renovatie en restauratie van onze geliefde Maastunnel zit erop! Met man en macht is er gewerkt om de oudste afgezonken tunnel van Nederland weer helemaal spic en span te krijgen. Bent u benieuwd wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is? Of wilt u gewoon weten hoe de Maastunnel er achter de schermen uitziet? Wij nemen u graag mee in deze digitale rondleiding vanaf 12.00 uur.

Als u deze virtuele tour selecteert, ontvangt u voor alle vier de rondleidingen een sms wanneer de video beschikbaar is.
VRIJDAG
27 NOVEMBER 2020
+
Omdat de mens van nature niet ondergronds wil zijn, moet bij het ontwerpen van ondergrondse ruimtes rekening gehouden worden met alle menselijke zintuigen. Marc Verheijen, architect en verkeerskundige bij de gemeente Rotterdam vertelt hierover aan de hand van Rotterdamse voorbeelden.

Let Op!
Aanmeldingen voor dit bibliotheekcollege kunnen alleen via onderstaande link:
Bibliotheek.rotterdam.nl
Registreren voor uw geselecteerde sessie(s)

Voor jouw bezoek aan ons event hebben we een paar gegevens van je nodig. Bovendien kun je je aanmelden voor onze interessante workshops. Vul je onderstaand formulier in, dan houden we rekening met je komst en je deelname aan de door jou geselecteerde sessies.

Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
De Gemeente Rotterdam handelt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In het kader daarvan willen we je graag vragen akkoord te gaan met het privacy statement. Je vindt ons privacy statement hier. Je gaat hiermee ook akkoord met herinnersmails en smsjes over de Maand van de Ondergrond.