Welkom bij de 13e editie van de Maand van de Ondergrond!

Stap in de maand november in de verborgen wereld van Rotterdam en verwonder u over wat zich allemaal onder uw voeten afspeelt. Tijdens een boeiend programma vol lezingen, excursies, workshops en films maakt u kennis met een groot aantal onmisbare voorzieningen die allemaal hun plek hebben in de Rotterdamse ondergrond.

Hoe kan ik reserveren?

  1. Selecteer waar u naartoe wilt door de button ‘selecteer’ aan te klikken of 'selectie verwijderen' als u er niet naar toe wilt
  2. Klik op de groene knop ‘ga door naar registratie’
  3. Vul uw gegevens in
  4. Klik op de ‘aanmelden’ button

LET OP: krijgt u geen (!) bevestigingsmail in uw mailbox (let op spambox), dan is de reservering ook niet bij ons bekend!

MAANDAG
27 NOVEMBER 2023
+

Rotterdam en omgeving ligt onder zeeniveau. Alle regen die valt in Rotterdam Noord en het gebied rond de Rotte moet uiteindelijk weggepompt worden om droge voeten te houden. Dat gebeurt allemaal via het Gemaal Schilthuis aan het Oostplein. Per minuut kunnen we daar zo’n 1.300.000 liter water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen. Via grote buizen van 200 meter lang die onder het Oostplein lopen, dwars over de metrolijn.

Altijd al een kijkje willen nemen bij dit indrukwekkende gemaal? Deskundigen van het waterschap heten je welkom bij de excursie. We vertellen je alles over het watersysteem in Rotterdam en we maken het onzichtbare zichtbaar.

Tijdstip: 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur
Locatie: Gemaal Schilthuis, Oostplein 491
Geschikt voor: iedereen

Dinsdag
28 NOVEMBER 2023
+

Rotterdam werkt hard aan de stad. En die stad groeit en bloeit. De bodem en ondergrond zijn hierbij heel belangrijk. Dat is niet zo vreemd, we hebben het eigenlijk over de helft van de stad. De onzichtbare helft. ‘Uit het zicht, uit het hart’ is hier in het perspectief van de ontwikkeling van de stad lang van toepassing geweest. Tot nu. Want de gemeente Rotterdam zet bodem en ondergrond hoog op de agenda met de Strategische Agenda Ondergrond.

Eén van die agendapunten is een lévende bodem want een levende bodem is een onmisbare schakel in een regulerend systeem, van vitaal belang voor planten en dieren, lokale en mondiale kringlopen en dus ook voor onszelf.

De bibliotheeklezing in het kader van de Maand van de Ondergrond 2023 staat in het teken van die levende bodem: vragen als ‘Waarom is een levende bodem belangrijk?’, ‘Wat moeten we dan doen en laten?’ en ‘Hoe komen we richting een duurzame toekomst?’ komen aan de orde.

Pieter Boone verzorgt deze bibliotheeklezing en dat deed hij ook in 2022. Toen ging het over ‘de planologie van de ondergrond’. Dit jaar bouwt hij daarop voort en neemt u mee in de relatie tussen een levende bodem en een weerbare stad.

Tijdstip: 19.00 tot 20.30 uur
Locatie: Bibliotheektheater Rotterdam
Geschikt voor: iedereen

WOENSDAG
29 NOVEMBER 2023
+

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film ‘Onder Het Maaiveld’ maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld Een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?

De film Onder het Maaiveld laat zien wat er moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde

Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur
Locatie: bioscoop LantarenVenster, zaal 6
Geschikt voor: iedereen

DONDERDAG
30 NOVEMBER 2023
+

Met het symposium Leve(n)de bodem sluiten we de Maand van de Ondergrond, waarin we de bodem en ondergrond in de schijnwerpers zetten, af. Het doel van het symposium is het opstellen van een actiepuntenlijst voor de bodem en ondergrond. Voor Rotterdam, en alle andere steden in Nederland. Actiepunten voor nu en voor de lange termijn: van bokashi tot beleid!

Tijdstip: 09.00 tot 17.00 uur
Locatie: Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek Rotterdam
Geschikt voor: specialisten en geïnteresseerden

Het symposium is bedoeld voor specialisten en genodigden. U kunt zich aanmelden als geïnteresseerde. Als er plekken beschikbaar zijn worden een aantal toegangskaarten verloot onder de aanmeldingen.Registreren voor uw geselecteerde sessie(s)

Voor uw bezoek aan de Maand van de Ondergrond hebben we een paar gegevens van u nodig. Vult u onderstaand formulier in, dan houden we rekening met uw komst en uw deelname aan de door u geselecteerde sessies.

Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
De Gemeente Rotterdam handelt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In het kader daarvan willen we u graag vragen akkoord te gaan met het privacy statement. U vindt ons privacy statement hier. U gaat hiermee ook akkoord met herinnersmails en smsjes over de Maand van de Ondergrond.